Bezienswaardigheden

Bovenstad van Gjirokastër

Ontdek de charme van de Bovenstad van Gjirokastër

Als je al het geluk hebt gehad om Albanië te bezoeken, moet je zeker de Bovenstad van Gjirokastër niet missen. Deze historische stad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, straalt een unieke sfeer uit die je nergens anders zult vinden. Van kronkelende geplaveide straatjes tot imposante kastelen, er valt zoveel te ontdekken en te verkennen in de bovenstad.

Historische achtergrond

De Bovenstad van Gjirokastër is een van de best bewaarde steden in Albanië en dateert uit de 12e eeuw. Het staat bekend om zijn karakteristieke Ottomaanse architectuur en is een waar juweeltje voor geschiedenisliefhebbers. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de met stenen betegelde huizen die de tand des tijds hebben doorstaan.

Bezienswaardigheden

  • Gjirokastër kasteel: Het imposante kasteel domineert de skyline van de stad en biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving.
  • Skenduli Huis: Een van de meest indrukwekkende Ottomaanse huizen in de stad, met prachtige fresco’s en houtsnijwerk.
  • Ethnografisch museum: Ontdek het dagelijkse leven van de bewoners van Gjirokastër door de eeuwen heen in dit fascinerende museum.

Culinair genot

Na een dag vol sightseeing is het tijd om te genieten van de heerlijke Albanese keuken. In de Bovenstad vind je tal van gezellige restaurants en cafés waar je kunt genieten van traditionele gerechten zoals fërgesë (een pittige kaasfondue) en speca me gjizë (gegrilde paprika met kaas).

Overnachten

Als je wilt genieten van de rust en stilte van de Bovenstad, kun je overwegen om in een van de charmante guesthouses te verblijven. Laat je onderdompelen in de Albanese gastvrijheid en geniet van een authentieke ervaring.

Verken de omgeving

Naast de Bovenstad heeft Gjirokastër nog veel meer te bieden. Verken de omliggende natuur met adembenemende wandelpaden en ontdek traditionele dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur in het hart van Albanië.

Praktische informatie

Openingstijden kasteel: Ma-Zo: 09:00-17:00
Toegangsprijs museum: €5 voor volwassenen, €2 voor kinderen
Beste reistijd: Mei-september voor aangenaam weer

Verlies je hart in de Bovenstad van Gjirokastër

De Bovenstad van Gjirokastër zal je betoveren met zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en authentieke charme. Laat je verrassen door de vele verborgen pareltjes die je hier zult ontdekken en geniet van een onvergetelijke reiservaring in het hart van Albanië. Dus pak je koffers en dompel jezelf onder in de magie van de Bovenstad. Je zult er geen spijt van krijgen!

Albanië