Praktische info

Alcohol- en rookbeleid Albanie

Alcohol- en rookbeleid in Albanië

Albanië staat bekend om zijn prachtige stranden, rijke geschiedenis en heerlijke keuken. Maar wanneer het aankomt op alcohol- en rookbeleid, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het alcohol- en rookbeleid in Albanië, gebaseerd op mijn eigen ervaringen tijdens een verblijf in dit mooie land.

Alcoholbeleid in Albanië

In Albanië is de minimale leeftijd voor het kopen en consumeren van alcohol 18 jaar. Er wordt streng toegezien op het naleven van deze regel, dus zorg ervoor dat je altijd je identiteitsbewijs bij je hebt als je alcohol wilt kopen of bestellen in een restaurant of bar. Alcohol wordt in Albanië over het algemeen goedkoper verkocht dan in West-Europese landen, dus wees bewust van je alcoholconsumptie en drink met mate.

Er zijn tal van leuke bars en cafés te vinden in steden als Tirana, Durrës en Vlorë, waar je kunt genieten van een verfrissend drankje en de lokale sfeer. Het is ook gebruikelijk om alcohol te drinken tijdens feesten en festivals in Albanië, waar de bevolking graag danst en zingt onder het genot van een glaasje rakia (traditionele Albanese brandewijn).

Rookbeleid in Albanië

Wat het rookbeleid betreft, is roken toegestaan in de meeste openbare ruimtes en horecagelegenheden in Albanië. Dit betekent dat binnen roken de norm is en je vaak mensen zult zien roken in restaurants, bars en cafés. Als niet-roker kan dit soms als onprettig worden ervaren, dus wees voorbereid op de mogelijkheid van passief meeroken tijdens je verblijf in Albanië.

Er zijn echter enkele uitzonderingen op de regel, zoals ziekenhuizen en overheidsgebouwen waar roken verboden is. Daarnaast groeit het bewustzijn omtrent de gezondheidsrisico’s van roken in Albanië langzaam, dus het kan zijn dat er in de toekomst strengere anti-rookmaatregelen worden ingevoerd.

Conclusie

Al met al is Albanië een prachtig land met een levendige sfeer en vriendelijke bevolking. Het alcohol- en rookbeleid verschilt op sommige punten van wat je misschien gewend bent, maar met een open instelling en een beetje aanpassingsvermogen kun je volop genieten van alles wat Albanië te bieden heeft. Dus waar wacht je nog op? Boek snel een reis naar dit veelzijdige land en ontdek zelf de charme van Albanië!

Albanië